Araç değer kaybı takip firmaları hakkında…

Çift taraflı trafik kazalarında son dönemlerde araçlarda oluşan maddi değer kayıpları için çokça soru almaktayız, araç değer kaybı için yapılacak işlemlerde son dönemlerde ( son iki yılda özellikle ) sadece bu işi yapan aracı firmaların çoğaldığını görmekteyiz.. Peki bu firmaların oluşumları ve doğası konuyla örtüşüyor mu buna bu yazımda kısaca değinmek istiyorum..

Değer kaybı için hangi araçlar değer kaybı alabilir? yazımda da belirttiğim şartları yerine getiren mağdurlar normalde hasar dosyalarının sonuçlanmasından sonra yani kusur tespitinin raporlarla belgelenmesi sonrasında suçlu tarafın sigorta şirketine direkt başvuru yaparak dosyalarını açtırıp değer kayıplarını karşılayabiliyorlar, yani aslında aracılara gerek yokken bu sigortalılar işi ticari olarak fırsata çevirmeyi düşünenlerce kurulan değer kaybı takip firmaları sayesinde şirketlere ulaşabiliyorlar ama bir farkla, komisyon ödeyerek…

Değer kaybı aracı firmaları sigortalılardan bir vekalet alıyorlar ve sözde işleri sadece değer kaybı araştırması yapan eksperler sayesinde rapor hazırlatıp sigorta şirketlerinden değer kaybı tutarını alıyorlar buraya kadar her şey normal fakat alınan komisyon ücreti %15-20 hatta %30 alanlarda olunca işin rengi baya bir değişiyor. Burada sigortalı aslında kar elde etmiyor sadece bu firmaların yararı sigortalının bir telefon ve bir adrese istenen rapor resim vb göndermemesi, bu firmalar aslında bir şey yapmıyorlar yani vekaletle evrakı alıp sigorta şirketine gönderiyorlar ve ödeme üzerinden komisyon alıyorlar. Bu firmaların sigortalılar üzerindeki en önemli baskı stratejisi “siz kendiniz başvurursanız çok eksik alırsınız ama biz yaparsak çok yüksek değer kaybı tutarı alırız” oluyor.. Aslında sigorta şirketleri de değer kayıplarını bağımsız eksperlere yaptırdığından dolayı her halükarda aşağı yukarı değer kaybı bedeli aynı çıkıyor olan burada sigortalıların yukarıda da belirttiğim üzere %15-20 hatta %30 komisyon ödemelerine neden oluyor.

Bence bu aracı firma uygulamasına hiç gerek yok, sonuçta değer kaybı dosyası için yapılması gerekenler belli, fakat sigortacılık sektörü her geçen gün değiştiğinden bu dosyalar için acentelerle değer kaybı firmalarının da anlaşma yaptığını ve gönderilen her müşteride acentelerinde komisyon aldıklarını duyuyoruz bu konuya ileri ki dönemler de ayrıca bir makale yazacağım..

Aracı firmalar sakın üstlerine alınmasınlar ama yöntem çok basit sigortalılar aşağıdaki adımları izlerlerse çok kısa sürede değer kayıplarını alabilirler, araçta bir hasar oluştu, raporda kusur oranı belli oldu trafik sigortasını düzenleyen X şirketine değer kaybı dosyası açtırıyorsunuz ilgili şirket size evrak listesi yazdırıyor

  • Maddi hasarlı kaza tutanağı
  • Hasar resimleri
  • Hasar istek dilekçesi
  • Araç ruhsatı
  • Ehliyet fotokopisi
  • Trafik poliçe örneği
  • Değer kaybı eksper raporu

Not: Kırmızı ile yazdıklarımı bazı şirketler kendileri temin ediyor,

Ardından dosyanız sonuçlanarak ödemenizi alabiliyorsunuz, oldu ki aldığınız tazminat beklediğinizden düşük geldi kendinizde bir ekspere giderek değer kaybı dosyası hazırlata bilirsiniz %15-20 hatta %30 komisyon vermekten daha karlı olduğun düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse 1000 TL lik bir değer kaybı ödemesi için en az 150 TL yada 300 TL ödemek bence hiçte mantıklı değil.

Gelelim değer kaybı firmalarının durumlarına, yaptıkları uygulamalar hem sigorta şirketlerini hemde alınan yüksek komisyonlarla sigortalılara maddi kayıplara yol acıyorlar, ayrıca bu durumun ticari etikle ne kadar bağdaştığını da ayrıca düşünmek gerek.. Sonuçta yasal olarak görünebilir ama çok basit bir işlemden bu kadar yüksek komisyonlar almak bence çok ama çok yanlış düşünebiliyor musunuz acenteler trafik sigortalarını düzenlerlerken bile en fazla %10 komisyon alamıyorken taş atmadan bu kadar yüksek komisyonlar almak bence doğru değil..

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz