Bir önceki yazımda “Kaza sonrası araçta meydana gelen değer kaybı nasıl karşılanır” konusuna değinmiştim. Bugünkü yazımda ise hangi araçlar değer kaybı talebinde bulunabilir, araçların değer kaybı dosyası alabilmesi için kaç yaşında olması gerektiği ve diğer kriterlerden bahsedeceğim.
Değer kaybı talebi için araç gruplarında bir ayrım bulunmamaktadır. Değer tazminat talebinde bulunmak için kaza raporu tutulmuş olması şarttır yani kaza tutanağı veya resmi tutanağı olmayan hasarlar için maalesef sigorta şirketleri dosya açamaz ancak mahkeme kararı ile talepte bulunulabilinir.
Değer kabı kavramın biraz açmak gerekir ise;
Araç değer kaybı, hasar gören aracın durumunu ve fiyat düşüşünü niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, kaza yaparak ve aracın hasarlanarak onarım gören aracın ikinci el piyasadaki kazadan dolayı satıştaki değerindeki düşüşü ifade eder. Elbetteki Kaza geçirip hasar gören bir araç, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile ikinci el değerinde bir düşüş olacaktır.
Ancak kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının tekrar bir kaza geçirmesi sonrası tekrar değer kaybı olmazken; hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.
Araç değer kaybının hesaplanması, araç değer kaybının önüne geçilebilir mi? gibi araç değer kaybının merak edilen konularını sizler için sıraladık.
Araç Değer Kaybı ile İlgili En Çok Sorulan Sorular
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Araç değer kaybı hesaplamasında etkisi bulunan pek çok değişken vardır. Değişkenlerin bazıları araç, bazılarıysa araç kullanım şekliyle ilgilidir. Bu değişkenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Üretim yılı
- Hasar geçmişi ve niteliği
- Kilometresi
- Marka ve model bilgisi
- Trafiğe çıkış tarihi
- Pazar değeri bu hesaplamaya etki eden faktörlerden bazılarıdır.
Genel kural olmasa bile araç yaşı 5 ten yukarıdakilere genelde değer kaybı az çıkmkatadır, tabii aracın markası ve kullanım tarzı işin içine girdiğinde 5 yıllık model durumu tamamen ortadan kalkmaktadır.
Araç Değer Kaybı Nasıl Karşılanır?
Kazada kusuru bulunmayan sürücünün araç değer kaybını karşılayacak taraf kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir.
Aracınızdaki değeri karşılamak için daha önce yayımladığım makalemdeki işlemleri sırasıyla uygulayabilirsiniz.
Kaza Sonrası Araçta Meydana Gelen Değer Kaybı Nasıl Karşılanır?
Araç Değer Kaybı Davalarında Zaman Sınırı Var mı?
Araç değer kaybının tahsisi için dava açabileceğiniz süre 2 yıl ile sınırlıdır. Zaman aşım süresi için kazanın gerçekleştiği tarih baz alınır.
Aracınızdaki değer kaybının tahsisi için 2 yıl içerisinde aracınızda ki değer kaybı için dava açmanız gerekir. Aslına bakarsanız bir önceki makalemde de belirttiğim üzere artık değer kayıpları için dava açmaya gerek yok Kaza Sonrası Araçta Meydana Gelen Değer Kaybı Nasıl Karşılanır? linkinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz..
Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar mı?
Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan araç tek olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir.
Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise elbette kasko sigortası olacaktır.
Kasko ve araç değer kaybı ilişkisine bakıldığında; genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Bu nedenle de kasko sigortasından talepte bulunulamazsınız..
Sanırım makalem açıklayıcı oldu..
Herkese kazasız ve mutlu günler dilerim..