Sigortacılık Mesleğinin Geleceği

0
3049

Değerli meslektaşlarım ve meslek adayı arkadaşlarımızın son dönemlerdeki kafa yorduğu konulardan birisi sigortacılık mesleğinin geleceği, bu soruyu sormadaki en önemli etkenlerden birisi devlet politikaları ve sektörün şuan ki geldiği durum. Bu konuyu bu yazımda azda olsa irdelemek istiyorum. Konuyu sadece bir makale ile özetlemek bence imkansız bir durum ama yinede konuya bir giriş olması acısından nereden başlarsak kardır mantığıyla başlamak istiyorum.

Sigortacılık mesleği bildiğiniz üzere artık kobi statüsünde, devletimiz bu statüyü vererek sigortacılığın daha itibarlı bir seviyeye gelmesini amaçladığı kesin, ayrıca sigorta acentelerinin mali yapılarının gelişmesi için kosgep desteği ve bankaların acentelere kobi gözüyle bakması sayesinde sermayelerde sağlamlık ve iyi yönde bir gelişme sağlandığı artık su götürmez bir gerçek, ekonominin gerekliliği ile sigortalılık oranlarının artması sayesinde mesleğimize ilginin artması ve yeni neslin meslek seçiminde bir alternatif sektör olmak sevindirici gelişmelerden güzel örnekler sayılabilir, fakat birde madalyonun farklı bir tarafı var oda karlılığın düşmesi ve müşteri portföyündeki hızlı kayıp ve kaçışların da ele alınması gerekiyor.

Sigortacılık sektörünün gelişmesi sevindirici bir durum fakat olumsuz devlet politikaları ve müdahaleleri ile sektörden bıkan ve karlılıkların düşmesi neticesinde sektörü terk eden meslektaş sayımızda her geçen gün artmaya devam ediyor. Meslekte 10-15 yılını deviren deneyimli acentelerin çoğu artık mesleğin eskisi kadar karlı olmadığını ve yeni ürün yani çapraz ürün satışındaki zorluklar ve sigortalıların ürün tercihlerindeki azlık nedeniyle meslekten soğuduklarını söylemekteler. Anlaşıldığı üzere devletimizin sigortacılık üzerindeki mantıksız müdahaleleri ve sadece sigorta primleriyle uğraşması ve komisyon gelirlerinin düşmesi sektörü ileri ki dönemde çok sıkıntıya sokacağa benziyor. Sigorta şirketleri de bu konuda bir açık bulduklarından dolayı komisyonları baltalamaları sayesinde mesleğin geleceği düşündürücü bir hal almaya devam ediyor.

Peki sigortacılığın geleceği hakkında düşünceler neler? Bence olumsuz düşünmemek gerekiyor yani bu konuyu irdelediğimizde çözümün yine acentelere düştüğünü görüyoruz tabii ki sigorta şirketlerinin de desteğiyle… Sigortacılığın ileri ki dönemlerde Avrupa standartlarına yaklaşmasıyla ve bilinçlenme sayesinde zorda olsa çok parlak bir meslek olacağına inancım tam..

Sigortacılığın geleceği için devletin, sigorta şirketlerinin, acentelerin ve acente temsilci dernek ve kurumların ortak hareket etmesi gerekmekte, yani devlet gereksiz müdahale etmektense sigortacılığı teşvik etmeli, sigorta şirketleri ise acentelerle işbirliği ve uyum içerisinde çalışmalar yapmalı ve sektörün önünü açmalıdır. Sigortacılık dernekleri ve ilgili kurumlar ise siyaseti bırakarak asıl işleri olan eğitim, organizasyon vb konulara yoğunlaşmalıdırlar.

Ayrıca gördüğüm bir hususla ilgilide minik bir not düşmek istiyorum, yabancı sigorta şirketleri lütfen geldikleri ülkelerde olduğu gibi lütfen kurallara ve yasalara uysunlar, gördüğüm kadarıyla ülkemize gelen şirketler mevzuatı delmek için ellerinden geleni yapmaktalar…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz