İnternet Sigortacılığı

0
3373

İnternet sigortacılığı

İnternet sigortacılığı son on yıldır ülkemizde ivme kazanan bir acentelik satış şekli, İnternet sigortacılığının kolaylıklarını ve en önemli durumlardan olan hasar durumunda yaşanan sorunlara bir göz atma adına bu makaleyi yazmayı düşündüm.

1İnternet kullanımı ve Online satış

Ülkemiz nüfus olarak çok genç hal böyle olunca internet ve sosyal medya kullanım oranı çok yüksek ve öyle görünüyor ki ileri ki dönemlerde dahada yüksek kullanım oranlarına ulaşacak. Akıllı cihazların artması ve fiyatlarınında makul seviyelerde olması internet ve sosyal medya platformlarının kullanımını çok üst seviyeye çıkarıyor.

Online satış her sektörde hızla büyümekte ve internet üzerinden sigorta poliçe satışları da bu sayede sektörde yeni bir pazarlama organı olarak hayatımıza girmiş bulunmakta. Yani sigortalılar poliçelerini belirli şirketlerin acenteliğini yapan ve internet üzerinde sitesi bulunan acentelerden, brokerlerden hatta son dönemde sigorta şirketlerinin kendi sitelerinden satın alabiliyorlar. Online satışın kolaylığı ve daha az operasyon giderinin olması nedeniyle bu argüman olması şirketleri bu yöne kaydırmaya ve sigortalılardan kişisel bilgileri e-posta adreslerini, gsm numaralarını vb bilgileri toplamaya itiyor.

2Sigorta poliçelerinin internetten satışının artı ve eksileri

Buradaki uygulama son derece basit hazırlanan ara yazılım API leri ile sigorta şirketlerinin sistemlerine bağlanarak ve alt yapısını kullanarak fiyatlandırma ve poliçelendirme yapılması sağlanıyor, buraya kadar bir sorun yok. Sigortalı tüm bilgilerini kendi giriyor ve tahsilatına varıncaya kadar hepsiyle kendisi ilgileniyor ve yapıyor. ( biz acentelerin durumunu düşündüğümde bize burada çok büyük bir haksızlık yapıldığını belirtmeden edemeyeceğim. ) Yani sigortalı tüm bilgileri girdiğinden tüm sorumlulukta ona ait yanlış araç tipi, önceki bir hasarın varlığından dolayı hasar reddi gibi tüm olumsuz durumları da peşinen kabul etmiş sayılıyor. Sigorta poliçelerinin internet üzerinden alınmasının artı ve eksilerini aşağıya gördüğüm kadarıyla yapmak istiyorum.

+Yönlerinden bazıları

  • Sigortalı evinden, işinden çıkmadan poliçesini kendi tahsatın alabiliyor
  • Zaman ve mekan kavramının önemi yok
  • Kağıt ve çıktı masrafı yok
  • Sıra bekleme, sistemlerin düzgün çalışması vb. gibi beklemeler yok

– Yönlerinden bazıları

  • Poliçenin teminatlarının ne olduğunun bilinmemesi ( ekranda yazanın pratikte ne olduğunun bilinmemesi
  • Teminatların ve ihtiyaçların bilinmeden alınması
  • Acenteden alınan danışmanlık hizmetinin kısıntılı olmaması
  • Yüz yüze iletişimin olmaması
  • Hasar anında 7/24 acente desteğinin olmaması
  • Tüm prosedürle sigortalının kendisinin uğraşması
  • Sıkıntılı hasarlarda genelde hasarın ret olması

gibi daha birçok eksi yönü mevcut. Bir sigortacı olarak teknolojiye kesinlikle karşı değilim fakat nasıl ki İnternet ortamında doktor hastasını muayene edip teşhis koyamıyor ve yüz yüze görüşerek muayene ediyor ise sigortacılıkta buna benzerdir. Sigortalının hangi sigorta poliçesine ihtiyacı var ise bunun tespitini ( muayenesini ) yapan ve uygun sigorta poliçesi (tedavi eden ) düzenleyen her zaman sigorta acentesi olmalıdır.

3Son söz

Sigorta poliçeleri İnternetten tabi ki alınabilir, ama her hangi bir sorunda sigortalı kimle nasıl muhatap olacağını bilmediğinden mağduriyet yaşayacaktır. Ayrıca İnternet sigortacılığı ne kadar gelişir ise gelişsin kesinlikle acentelik mesleği yaşamaya devam edecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz