Teknik personel sigorta acentelerinde poliçe kesmeye yetkili kişilerdir. Teknik Personel unvanına haiz Teknik Personel Yeterlilik Sınavını geçerek başarılı olup SEGEM sertifikalı olması gerekmekte, peki acaba gerçekte her teknik personel Yeterlilik Sınavını geçen arkadaşlarımız gerçek anlamda teknik mi? Bugünkü yazımda izninizle buna kafa yormak istiyorum..

Sektörde nitelikli personel bulmak bu dönemde gerçekten çok zor bir hal almış durumda.. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de maalesef personel kıtlığı hat safhada meslek edinme bir yana daha sigortacılığın ne anlama geldiğini çözemeden bu sektöre adım atanlar sayesinde iyice işin içinden çıkılamaz bir hal almaya devam ediyor meslek ne yazık ki..

Segem belgesini alayım emekli olduğumda sigortacı olurum yada şu belgeyi alayım bir sürü acente var elbette biri beni işe alır da bende gider sigortacı olurum diyenler mesleğe sadece geçici bir iş olarak bakanlar günü kurtarma derdinde olanlar sadece birer sertifikalı niteliksiz en önemlisi TEKNİK OLMAYAN birer meslek erbabı haline dönüşüyor.

Bunun neticesinde de personel var ama yok durumu ile karşı karşıya geliniyor. Aslında sektörün ortak dertlerinin en büyüğü nitelikli personel olmaması, personellerin çoğu sadece trafik ve kaskoyu biliyor yada bildiğini zannediyor, sigorta ürün çeşitliğinin sunulamamasının yegane nedenlerinden biride bu teknik olmayış tan kaynaklanıyor. Yani personel bilmiyor ki anlatsın ve satışını yapsın.. Acente sahipleri de ne eğitime önem veriyor nede personellerini bu konuda donanımlı hale getirmek için zaman harcıyor ( istisnalar elbette var ama maalesef çok az ) sonrada üretim ve çapraz satışta başarısızlıklar alıp başını gidiyor.

Halbuki acente arkadaşlarımız eğitimlere önem verse ve sigortacılığın trafik ve kasko poliçelerinden oluşmadığını anlasa bu sektörün gelişmesine ve üretim artışlarının nerelere varacağını çok iyi görecekler, tabi ki bu benim kişisel görüşüm.. Kimse kendini bu konuda eksik görmeyecektir 🙂 aslında bugünlerin nedeni de bu eksiklerimizi görmeme egosundan kaynaklanıyor..

Peki bu konuda neler yapılabilir, birazda buna kafa yormak lazım geliyor… Aşağıdaki başlıklar aslında çok az ve devede kulak ama bir an önce ele alınması gerekliliğini düşünüyorum.

  • Personellerin nitelik kazanması ve sektöre yarar sağlayabilmesi için öncelikle sigortacılığın sadece trafik ve kaskodan ibaret olmadığını iyi anlamak gerekiyor. Bu iki sektör elbette çok önemli birer enstrüman ama  sadece bu ürünler ile sektör ilerlemiyor.. Artık bu konuyu aşmak gerekiyor..
  • SEGEM sadece sertifika vererek bu sektöre bir katkı sağladığını sanıyor ama devam eğitimlerine gördüğüm kadarıyla önem vermiyor, artık kabuklarını kırarak branşlaşma konusuna da el atması lazım..
  • Sektörde branşlaşmalı yani herkes her branşı layığıyla bilmeli  herkes her poliçeyi eğer sertifikası yok ise kesmemeli, bu durumda bu branşların öğrenilmesi ve sertifika alınarak bu branşların ürünlerini satar hale gelmesi gerekiyor..
  • Personel alımlarında özellikle diğer branşları bilenlerin tercih edilmeli ki teknik personel arkadaşlarımız da işin ciddiyetini anlayabilsinler,
  • Sigorta şirketleri branşlara göre acentelik tesis etmeli ve acentelerde buna göre bir yol haritasına sahip olmalı istediği branşları belirleyerek üretim hedeflerini saptamalı..
  • Meslekle ilgili üniversitelerin akademik destek sağlamasını en üst seviyeye çıkarması ve konuyu devamlı desteklemeleri ve mesleğin gelişmesini sağlamaları gerekmekte.
  • Sektör temsilcileri üstlerine düşen görevleri layığıyla yapmalı, sadece dergilere ve internet sitelerine poz vermekle bu mesleğe bir katkıları olmuyor 🙂 lazım üstüne alınanlara..
  • Teknik personel arkadaşlarımın ise mesleğe gönül vermesi ve her branşın önemini anlayarak eğitimler ve sertifikalar alması ve kendini geleceğe hazırlaması önem arz ediyor..

daha yazacak çok şeyler var ama şimdilik burada noktalayalım…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz