Sevgili meslektaşlarım, bugünkü makalemde dijital sigortacılıkla ilgili görüşlerimi paylaşmaya çalışacağım. Dijitalleşme son dönemlerde hemen hemen tüm şirketlerin ortak hedefleri arasında ve şirketler bu hedefe ulaşmak için her türlü masraf ve emeği harcamaktalar.
Her sektörde olduğu gibi sigortacılık sektöründe sigorta şirketleri merkezleri bu konuya hız vermiş durumda..
Peki biz acenteler bu dijitalleşme cağında konum olarak neredeyiz? Kendi gördüğüm durumda maalesef çoğu acente dijitalleşme ortamında geride kalmaktadır. Bu hususla alakalı olarak çalışma yapan acente sayısı maalesef çok az düzeyde. Bu nedenle gelecek dönemde çoğu acente arkadaşlarımız bu tempoya ayak uyduramayarak saf dışında kalacaktır. En bariz örneği acente arkadaşlarımızın kendi kurumsal web sitelerinin bile genelde olmaması yada olanların bile kurumsallıktan bir haber şekilde güncel olmayan ve sigortalılara ve müşterilerin taleplerini karşılamayan bir halde olması..
Çoğu acente arkadaşlarımızın kendi firmalarına alan ait adlarına bir kurumsal mail adresleri bile yok, halen mynet, hotmail, gmail eposta adresi kullan meslektaşlarımız mevcut. İşini ciddiyetle yapan ve dijitalleşmeye emek ve para harcayanların ise tam tersine bir kurumsal kimlikleri mevcut. Nesil yeni bir nesil ve bu konulara göre acentenin kurumsal olup olmadığına müşteriler bu kriterlere bakarak karar veriyorlar. Aslında bu oran çok iyi sayılmasa bile bu konuya eğilen belli başlı acente arkadaşlarımızı görmek bile beni çok heyecanlandırıyor.
Yukarıda belirttiğim konular aslında dijitalleşme adına çok önem ihtiva etmiyor asıl mesele acentelerin müşterilerini, poliçelerini, şirketlerle olan ay sonu hesaplarını, tekliflerinin takibini vs yapamıyor. Bu önemli konular çok eksik bir seviyede devam ediyor. Günü kurtarma telaşında olan meslektaşlarımız tabiri caiz ise seleyi suya vermiş durumdalar. Düşüne biliyor musunuz acenteler şirketlere olan borçlarını alacaklarını bilmiyorlar, ve önlerini görmeden karanlık bir yolda hızla yol almaktalar. Belki yazdıklarımdan alınacak olan arkadaşlarımız olacaktır ama şapkayı koyup düşündüklerinde bana hak vereceklerini düşünüyorum.
Sigorta şirketleri müşteri takip sistemleri ve diğer altyapılarına çok yüksek paralar harcamaktalar, bu sayede müşterilerin bilgilerini toplayarak dijital ortamda satış ve pazarlama faaliyetlerini ileri ki dönemde faaliyete alarak kendi pazarlama ve satış ekipleri üzerinden satış yapmaya başlayacaklar şimdi değil ise görünen köy kılavuz istemiyor. Artık poliçelerin düzenlenmesi sigorta şirketlerinin programladığı robotlar tarafından yapılmaya başlanıyor, ilk örnekleri şu dönemlerde otaya cıkmış durumda. Eğer hazırlıklı olmaz isek o dönemler geldiğinde eğer dijital alt yapımız hazır değil ise maalesef sektörden silinmeler başlayacaktır, şimdiki dönemde dijitalleşmeye harcanan paraları atıl olarak görenler yakında müşterilerini kaybettiklerinde aslında ne kadar yanlış yaptıklarının farkına varacaklar ama iş işten geçmiş olacak..
Yazımın başında da belirttiğim üzere bu konu aslında kısa bir konu değil, her yönüyle irdelenmesi gereken konuların başında geliyor. Değerli meslektaşlarıma önerim kendileri ve meslekleriyle kavga etmektense global dünyanın yaptığı gibi dijitalleşmeye kafa yormaları ve vakit varken çalışmalara başlamaları…
Tabii ki acenteliğin tamamen ortadan kalkması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz ama sadece bir kaç branşta hizmet verme ne para kazandırır nede mesleğin gelişmesi için fırsatlar sunar. Bu öngörüler ile hareket edilir ise ileri ki dönemlerde en az zarar görülebilir. Önemli olan alt yapının ileriye dönük olarak hazırlanması en önemli etken mesleğe olan inançtan geçiyor..
Şimdilik konuyu burada noktalıyorum ama konuyla ilgili olarak ileri ki günlerde yine paylaşımlarda bulunacağım kesin…
Herkese kolay gelsin..