Bugünkü konumuz son zamanlarda çokça sorulan ve net ortamında da gerekli açıklayıcı fazla bilgi bulunmayan kaza sonrası araçta meydana gelen değer kaybı ve bu kaybın nasıl tahsil edileceği ile ilgili olacak. Araçta oluşan değer kaybıyla ilgili olarak güncel izlenmesi gereken yolları aşağıda bilgilerinize sunmaya çalışacağım..

Trafik kazalarında kaza sonrasında oluşan değer kaybı geçmiş dönemde trafik sigortalarının ödeme alanlarına girmiyordu bu durumdan ötürü mahkemeye kusurlu tarafın dava edilmesi sonrasında mahkeme kararıyla kusurlu taraftan tahsil edilmeye çalışılıyordu, yeni düzenleme ile bu uygulama sonlandı artık araçta oluşan değer kayıpları trafik sigortasından karşılanan bir kalem halini aldı. Böylelikle mahkemelerde sıkıntılı uğraşma dönemi ve zaman kaybı ortadan kalktı. Hasar sonrasında değer kaybı dosyaları artık kusurlu tarafın trafik sigortasından dosya açılması ve eksperin yapmış olduğu piyasa değerlemesi ile belirlenen tutarın ödenmesiyle sonuçlanmış oluyor.

istatistik
Değer Kaybı İstatistiği

Peki sigorta şirketlerine değer kaybı dosyası nasıl açtırılıyor sıralama nedir bunu irdelemek gerekiyor. Burada iki türlü seçenek var birincisi değer kaybını yetkin bir ekspertizden ücretini ödeyerek değer kaybı raporu hazırlatarak direkt ilgili şirkete göndererek ücretin talep ve tahsili yada kusurlu tarafın sigorta şirketine direkt dosya açtırıp şirketin atayacağı eksperin raporuna göre değer kaynının tahsilatını yaptırmak..

İkinci seçenek mağdur sigortalılarda hep bir soru işareti yaratıyor şirketin kendi eksperi eksik yazıyor diye, buna şimdilik bir şey diyemem ama genel kanı bu yönde, eksper iş aldığı yere fazla yüklenmez vs duyumlarını her zaman duyar durumdayız. Ama buna inanmak akıl işi değil

Birde konuyla alakalı olarak üçüncü bir şık daha yeni trendlerden değer kaybı şirketleri, bu şirketlerin farklı çalışma şartları var en yaygın olanından bahsetmek istiyorum, mağdur taraftan şirket avukatları vekalet alarak şirket bünyesinde bulunan yetkin eksperleri ile dosyayı hazırlamak suretiyle sigorta şirketine vekaletle müracaat ederek tahsilatı yapıyorlar. Vekalette belirtilen aracılık ücreti de genelde %15-20 hatta %30 gibi yüksek bir rakama denk geliyor yukarıdaki işlemlerle uğraşmak istemeyen ve sözde tarafsız bir şekilde değer kaybını almak isteyenler son dönemde belirttiğim vekalet alan şirketlerle çalışmaya başladıklarını görüyorum. Bu seçeneğin yasal olmadığını savunanların sayısı az değil bende bunlardan birisiyim. Konuyla ilgili olarak buradaki yazımda bahsettim göz atmanızı öneririm. 

Araç değer kaybı takip firmaları

Seçenekler bunlardan ibaret, birde konunun hangi araçlar değer kaybı talebinde bulunur? yada diğer bir deyişle aracın değer kaybı alabilmesi için kaç yaşında olması gerektiği bu konuya da bir sonraki makalemde yer vereceğim..

Kolaylıklar dilerim..

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz